Eerste luik Jeugdcup ontaardt in totale chaos

De laatste dag van de vakantie en een vrolijke zon lokt ons jeugdig volkje massaal naar het eerste luik van onze Jeugdcup. Er sneuvelden enkele records: meeste inschrijvingenooit in de reeks NG tot 14j en in de reeks geklasseerden. Evenaring van het aantal inschrijvingen in het totaal.

Het tornooi begint dus onder een goed gesternte… maar het zat niet mee. Na een keiharde smash belandde een balletje in het oog van een onthutste speler. Vader “x” uitte zijn ongenoegen, maar vader “y” was jammer genoeg ook vlakbij. Die laatste meende zijn woorden wat kracht bij te moeten zetten en begon wild met een afsluiting te zwaaien. Hij raakte wat spelers en toeschouwers, waarop een hevige supporter een vuurpijl ontstak. Die raakte de Sporta-banier, die meteen in brand vloog. Iedereen stoof weg. De brandweer zette het halve pand onder water en de politie moest de vechtenden scheiden. Gelukkig heeft Borsbeek een goede buurtwerking, want de hele wijk kwam mee helpen … vechten. De burgemeester kon het niet meer aan. De gouverneur kondigde het rampenplan af. Ordetroepen ontruimden de zaal. Jef Dussart werd aangeduid als verantwoordelijke van de dag en werd, geboeid tussen twee potige ordebewakers, afgevoerd.

Op het bureau van verslaggever Patrick Pauwels komt de eindredacteur van de Mededeling even meelezen:


 • Eindredacteur: “Zeg eens, … is dit wel een objectief verslag?”
 • Patrick Pauwels: “Allez, objectief dat is ouwerwets, tegenwoordig moet er wat animo inzitten!”
 • Eindredacteur: “Toch best de fantasie wat bedwingen hé? Wat is de bedoeling trouwens?”
 • Patrick Pauwels: “Wel, wij van de jeugdcommissie willen dat onze verslagen gelezen worden”
 • Eindredacteur:“O, via riooljournalistiek dan?”
 • Patrick Pauwels: “Zeg nu zelf, wie leest dit verslag met een gewone titel?”
 • Eindredacteur: “Ah, de spelers die er bij waren zeker?”
 • Patrick Pauwels: “Juist! En wie leest het met deze titel? Iedereen!”
 • Eindredacteur: “Zeker van?”
 • Patrick Pauwels: “Natuurlijk, het bewijs is er. Ze zijn al tot hier geraakt!”
 • Eindredacteur: “Allez, doe maar verder. Maar niet overdrijven hé!”

Terug naar Borsbeek. In een apart zaaltje speelden onze enthousiaste Recreanten de pannen van het dak (niet letterlijk want in Borsbeek is het een plat dak – n.v.d.r.). Dat deden ze in één grote poule van negen kopjes, waarin iedereen acht wedstrijden speelde. Darren Somers (Schoten) toonde zich oppermachtig. Hij verloor geen enkele match en gaf slechts één set af. Die ene set werd hem afgesnoept door Thomas De Bièvre (Borsbeek), die de zilveren medaille binnen rijfde. Ruben Callens (Nodo) legde beslag op de derde plaats.

Met liefst 27 spelers stormden de NG’s tot 14 jaar de zaal in. Om die jeugdige overmoed wat te temperen verdeelden we ze netjes in een handvol poules. Volgende spelers haalden de kwartfinales: Janik Ilegems (Hemiksem), Sarah Rylant (Tecemo), Arno Mortier (Nodo) en Tom Stroobants (Schoten). Zij werden echter uit de halve finales gehouden door respectievelijk Ilias Addi (Borsbeek), Jari Huygens (Borsbeek), Jordi Moens (Nodo) en Daan Michielsen (Rijkevorsel). Uiteindelijk was Jari Huygens in de finale te sterk voor Jordi Moens. Daan Michielsen veroverde de derde podiumplaats.

Een eigenaardige vaststelling in de reeks NG-spelers + 14 jaar: slechts zes deelnemers. Net voldoende volk voor één poule, zodat iedereen vijf wedstrijden kon spelen. Arthur Van Herwegen (Zwijndrecht) won die allemaal en is de logische eindwinnaar. Jamy Carys (Nodo) legde hem in de onderlinge match het vuur aan de schenen en boog pas in de vijfde set. Hij werd tweede. Sven Sleeckx (Schoten) wint drie wedstrijden en veroverde zo de derde plaats.

Onze Geklasseerden waren zo vriendelijk met 30 (dertig!) spelers af te zakken naar de sporthal. Dat paste juist in zes poules van vijf. Kwartfinalisten werden: Jonas Bloemen (Nodo - E4), Arthur Avagyan (Lierse - E6), Wout Vande Sompele Hemiksem - E6) en Bjorn Van Bergen (Free Club - C2). Hun sprookje eindigde daar helaas, na verlies tegen respectievelijk titelverdediger Bryan Devolder (Schoten - B6), Arno Gillemot (Borsbeek - D2), Steven Van den Bussche (Tecemo - C6) en Toon Peeters (Nodo - E0). Bryan blijft heer en meester en won (alweer) een manche tegen de verrassende Toon in de finale. Steven eigende zich nog de derde plaats toe.

Wij bedanken alle medewerkers en niet in de laatste plaats Jef Dussart en zijn acolieten van Borsbeek die bereidwillig de zaal op stelten … euh … in orde zetten en een handje meehielpen waar nodig. U kan trouwens Jef nog altijd bezoeken in de strafinrichting in de Begijnenstraat te Antwerpen waar hij - wegens bovenvermelde toestanden - noodgedwongen nog onbepaalde tijd vertoeft. Je moet hem wel opzoeken in de ziekenboeg. Jef richtte nl. enkele veteranentornooitjes in voor zijn medegevangenen. Na de poulerondes kwam een potige kerel hem vragen of hij met zijn derde plaats naar de halve finales mocht. “Neen” zei Jef kordaat, “als derde in je poule ben je uitgeschakeld … jij mag naar huis!” Toen ontstond weer een rel … .

(c) 2012, Sporta