Club van de maand: Het Wenduinse wonderwater

Een tiental mensen komt elke week een uurtje zwemmen in zwembad de Wielingen. Redder-badmeester Roger Van Aelderwereld is één van hen en onder zijn deskundige leiding trachten de zwemmers hun stijl te verbeteren. Met succes. Het woord gaat rond en tegen 1982 is het groepje uitgegroeid tot een collectief van 50. Een reden om een vzw op te richten en die krijgt de naam Vrije Zwemmers Wenduine.

VOLMAAKT AANBOD

Naast recreatieve leden, sluiten almaar meer competitieve zwemmers zich aan. Om hen de kans te geven om mee te doen aan wedstrijden van de competitiewedstrijden van de Vlaamse Zwemliga, bindt VZW zich als satellietclub aan de Brugse Zwemkring (BZK). Voor de pure recreanten ontwikkelt de club haar aanbod net zolang tot er voor ieder wat wils is. Kleuters van 3-6 jaar kunnen vandaag op een speelse manier kennis maken met het zwembad tijdens lessen watergewenning. Jeugdleden envolwassenen versterken hun uithouding en krijgen vier zwemstijlen aangeleerd tijdens recreatielessen. Zowel de gevorderden als starters vinden hun plaats in dat nagenoeg volmaakte aanbod. Via Sporta krijgt al wie dat wil de mogelijkheid om aan recreatieve wedstrijden deel te nemen. Tot slot geeft de club cursussen jeugdredder aan zee. De meest recente uitbreiding binnen het aanbod kwam er met een triatlonteam. Dat doet wekelijks één zwemtraining (vanaf mei in open water), twee loop- en fietstrainingen en staat nu en dan aan de start van een recreatieve triatlon in de buurt.

SPORTIEVE INITIATIEVEN

Vrije Zwemmers Wenduine werkt uitstekend samen met de gemeentelijke sportdienst en met andere verenigingen. In de vorige nieuwsbrief las je al over hun jaarlijkse Nieuwjaarduik (250 deelnemers). Daarnaast steunt VZW de wekelijkse zeezwemsessies, organiseren ze in de zomer twee korteafstandswedstrijden over 50m en zet zij samen met de gemeente De Haan de triatlons Veloopzwem (22 maart) en Strandtriatlon (september) in de steigers. Uiteraard is iedere recreatieve sporters die zin heeft in een inspanning in gezonde zeelucht steeds welkom!

HECHTE GROEPSGEEST

Met 300 leden is VZW een redelijk grote club. Toch is het een hechte groep. “Naar het einde van een zwemuurtje komen de minder goede zwemmers soms eens meezwemmen bij de meer gevorderde zwemmertjes. Als Fin de Saison-activiteit organiseren we strandspelen voor de jeugd en een gezellig samenzijn (hapje, drankje) voor de volwassenen. Onze competitiezwemmers nemen steevast een duik in de vaart “Damme-Sluis” tijdens hun laatste seizoenstraining. Als eindejaarevent gaan we met de hele club schaatsen en houden een nieuwjaarsreceptie voor alle leden, ouders, broers en zussen. Op die receptie huldigen we de jongste en oudste leden, de kleuters die aan watergewenning gedaan hebben en is er een prijsuitreiking voor de meest verdienstelijke zwemmers en triatleten. Dat wordt je door punten te sprokkelen tijdens het seizoen (aanwezigheden, deelname wedstrijden/events…).”

SNEEUWMAN IN ZWEMBAD

“Vorig jaar kregen we toestemming van de badredder om een sneeuwman te maken in het zwembad. Tijdens de training was het hevig aan het sneeuwen. De kinderen, nog steeds in zwemuitrusting, mochten via een nooduitgang sneeuw gaan opscheppen en maakten een echte sneeuwman. Dat was een apart zicht! Heel eventjes werd iemand per ongeluk buiten gesloten toen de nooduitgang in het slot klapte, maar na wat paniekerig gebonk op het venster kwam alles goed.”

(c) 2012, Sporta