Multisporten heeft meerwaarde

Sportartsen krijgen dagelijks sporters over de vloer, die de medische gevolgen dragen van te intensief en te eenzijdig sporten. Hoewel het sportaanbod nooit zo groot is geweest, doen veel mensen altijd maar dezelfde sport. Terwijl het medisch-wetenschappelijk vast staat dat het tegenovergestelde - multisporten - grote fysieke en mentale meerwaarde heeft.

Diverse complementaire sporten beoefenen zorgt voor een harmonieuzere lichamelijke ontwikkeling en vermindert het aantal (overbelastings)blessures. Bovendien is het een prima manier om de mentale overdruk tegen te gaan. Die ontstaat door te jong en te sterk te focussen op één bepaalde sport, wat later veel drop-outs oplevert. Al te vaak worden kinderen op één keuze vastgepind en krijgen ze de kans niet meer om andere sporten te beoefenen, die misschien beter bij hen passen, die ze misschien ook leuker vinden en daardoor langer volhouden.

Daarom pleiten de sportartsen, die nauw betrokken zijn bij de sportbeleving van de Vlaamse bevolking, voor een verbreding van de sportmogelijkheden over de grenzen van sporttakken, sportclubs en sportfederaties heen. Ideeën zoals de omnisportkaart, waarnaar professor Scheerder verwees op het Sporta-congres, vinden zij een schitterend idee.

(c) 2012, Sporta