Gezonde sporttip 10: veilig vallen

Een val komt altijd onverwacht. Hoe je die best opvangt is bijgevolg een pure reflex. Net zoals een reflex bij het sporten, kan je ook deze reflex trainen.

Dat is precies waarover de workshops 'Vallen zonder zorgen' van onze collega-federatie VJF over gaan. Die workshops richten zich specifiek op 55-plussers en zijn ook toegankelijk voor andere leeftijdsgroepen die een complete valtechniek willen aanleren. Bekijk waar deze gratis workshops doorgaan.

Een andere manier om meer te weten te komen over veilige valmanieren is eens opstappen in de Valbus van de CM.hier vind je alle haltes.

Vorig jaar startte de preventiewinkel van KBC een dossier 'Veilig leren vallen'. Daar hoorde een brochure bij met daarin heel wat valveilig leesvoer en concrete tips over de juiste valreflex en hoe je die kan aanleren. Lees ze hier

Kinderen ten slotte gaan ook wel eens tegen de grond. Uit jong enthousiasme of omdat ze bepaalde bewegingen nog niet zo goed kunnen inschatten. Vandaar dat het ook zinvol is om lagere scholieren valwijs te maken en daarvoor kan je deze oefenvideo's in een training/les verwerken.

(c) 2012, Sporta